| HOME | WESTERMO | RADIJSKI MODEMI | WAGO | AXIMA | KONTAKT |Axima
Podobno kot drugi elementi v avtomatizaciji tudi napajalnik predstavlja pomemben člen v verigi zanesljivosti delovanja sistema, zato je pomembno, kakšen napajalnik izberemo.
Kvalitetan industrijski napajalnik mora zadostiti številnim zahtevam. Nekatere so skupne vsem elementom v industrijski elektroniki. To sta npr. zanesljivost ter odpornost na vibracije, temperaturo, prah, vlago in elektromagnetne motnje. Seveda pa poleg tega od napajalnika pričakujemo predvsem kvalitetno ishodno napetost. Slednja mora biti stabilna znotraj nazivnega tokovnega območja. Od dobrega napajalnika pričakujemo, da bo 'preživel' preobremenitev, kratek stik in podobno. Napajalnik ne sme proizvajati motenj in mora filtrirati motnje, ki prihajajo iz omrežja. Pomemben je tudi visok izkoristek pretvorjene energije, ki se pri dobrih napajalnikih giblje od 85 do 95 %. Napajalnik z dobrim izkoristkom je lahko manjših dimenzij in ne segreva preveč kontrolne omarice. Pri večjih močeh je seveda izkoristek pomemben tudi iz ekonomskih in ekoloških razlogov.
Napajalnike Axima odlikujejo zgoraj naštete dobre lastnosti, za pravo izbiro pa je na voljo širok razpon linearnih in 'switch' napajalnikov, od 30 W do nekaj 10 kW in več. Najbolj množični so 'switch' napajalniki za montažo na DIN letev serije SP3 z izhodno napetostjo 12 V, 24 V in 48 V ter tokom od 1,3 A do 20 A. Ponudbo dopolnjujejo tudi napajalnik s podobnimi tokovnimi območji in z dodatno funkcijo polnilnika baterij. Močnejše napajalnike in polnilnike (do 200A) odlikujejo mikroprocesorska tehnologija, nastavljive izhodne karakteristike in visok izkoristek (do 95%). Z dodatno baterijo lahko takšni napajalniki delujejo tudi kot brezprekinitveni vir napajanja.
Podjetje Axima ponuja tudi napajalnike po naročilu, na primer kot polizdelke za vgradnjo v naprave, napajalnike za vojaške potrebe, za varnostne sisteme in drugo.

- AXIMA napajanja (.pdf, 2,33 MB)

- Načrtovanje sistema za brezprekinitveno napajanje (.doc, 78 kB)

MICROSTAR d.o.o.
za proizvodnju elektroničke opreme, projektiranje, inženjering i trgovinu
Siget 18b/polukat
HR - 10020 Zagreb
tel./faks: +385 1 364 78 49
e-mail: info@microstar.hr